Dirigent

TonyTony Venneman studeerde muziek en dramatische kunsten aan het conservatorium van Brugge. In 1963 begon hij zijn loopbaan als leraar Muzikale Opvoeding in verschillende West-Vlaamse scholen. Hij volgde cursussen koordirectie bij Kamiel Cooremans, Vic Nees en de meesterklas koordirectie o.l.v. Heltay Laszlo (St. Martin in the Fields).

Vanaf de jaren ’70 was hij dirigent van heel wat West-Vlaamse en Zeeuwse koren en muziekensembles waarmee hij o.a. concertreizen ondernam naar Nederland, Frankrijk, Duitsland en de USA en optredens dirigeerde bij de BRT, RTL en BBC. Onder zijn bezielende leiding laat hij elk optreden uitgroeien tot een luisterfeest voor het publiek en een gebeuren waar musiceervreugde centraal staat.

In 2007 startte hij met een nieuw koor in Knokke-Heist: het Cantic@Mare Ensemble. Na een reeks individuele concerten zal het koor samen met het Brugs Vocaal Ensemble op 23 en 24 maart 2018 een Passieconcert verzorgen met uitvoeringen in Brugge en Knokke.
Naast de wereld van de muziek is hij ook een gewaardeerde kunstschilder met binnen- en buitenlandse tentoonstellingen.

Het gemeentebestuur en de cultuurraad van de stad Knokke-Heist nodigden Tony in 2009 uit om een retrospectieve van al zijn werken te houden in het Cultuurcentrum Scharpoord.

Ook met de poëtische pen is hij vertrouwd. Voor zijn haiku’s kreeg hij een lovende recensie van Herman Van Rompuy. Een bundeling van deze haiku’s, gecombineerd met olieverfminiaturen geïnspireerd op de teksten van de gedichten, wordt volgend jaar uitgegeven en zal verkocht worden t.v.v. het scholingsproject ASHA-HOPE, opgericht door zijn dochter, An (info: http://www.asha-hope.be).

Tony werd in 2007 gelauwerd als laureaat van het Cultuurgala Knokke-Heist.
In 2016 was hij de eerste laureaat van de Zwinprijs van de Orde van den Prince en werd zo cultureel ambassadeur van de Zwinregio.